Rekordowy eksport japońskiej żywności

Tadeusz Stasiuk, Reuters
opublikowano: 2025-02-04 08:57

Zagraniczne dostawy japońskiej żywności ustanowiły w zeszłym roku nowy rekord. Wynik mógłby być jeszcze lepszy, gdyby nie chiński zakaz importu owoców morza.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Według danych japońskiego Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa ((MAFF), w 2024 r. eksport żywności, w tym produktów rolnych, leśnych i rybnych wzrósł o 3,7 proc. w ujęciu rok do roku osiągając pułap 1,507 bln jenów (9,7 mld USD). Rok wcześniej było to 1,454 bln jenów.

Ubiegły rok był 12-tym z rzędu z zarejestrowanym wzrostem eksportu. W komunikacie podkreślono, że większe dostawy do Stanów Zjednoczonych i innych części Azji zrównoważył spadek eksportu do Chin i Hongkongu. Dostawy do Państwa Środka były ograniczone z uwagi na zakaz importu owoców morza pochodzących z Japonii jaki Pekin wprowadził po tym jak koncern Tokyo Electric Power (zwany Tepco) zaczął w sierpniu 2023 r. uwalniać do morza oczyszczoną, radioaktywną wodę z uszkodzonej elektrowni jądrowej Fukushima Daiichi.

Eksport produktów rolnych, leśnych i rybnych z Japonii do Chin skurczył się w zeszłym roku o 29,1 pro. do 168,1 mld jenów, natomiast eksport do Stanów Zjednoczonych zwiększył się o 17,8 proc. do 242,9 mld jenów, co po raz pierwszy od 20 lat uczyniło USA największym odbiorcą dostaw japońskiej żywności.

Tymczasem eksport do Wietnamu i Tajlandii wzrósł o ponad 23 proc., podczas gdy sprzedaż na Tajwan, do Korei Południowej i do Europy zwiększyła się o 11-20 proc., m.in. dzięki dużemu popytowi na przyprawy i zieloną herbatę.