Słodzone napoje zwiększają ryzyko śmierci

Aleksandra RogalaAleksandra Rogala
opublikowano: 2019-09-08 22:00

O tym, że są niezdrowe, wie niemal każdy, ale naukowcy dowiedli, że mogą wręcz zwiększać ryzyko wielu chorób prowadzących do przedwczesnej śmierci.

Z ostatnich badań, opublikowanych w JAMA International Medicine, wynika, że wypicie tylko dwóch szklanek dziennie słodzonych (zarówno cukrem, jak słodzikami) kolorowych napojów, takich jak cola, lemoniada i napoje energetyczne, wiąże się z podwyższonym ryzykiem śmierci w wyniku chorób, zwłaszcza układu krążenia i układu pokarmowego. Analizie zostały poddane dane zebrane w latach 1992-2000 od 41,6 tys. osób z 10 najlepiej rozwiniętych krajów Europy, w tym Francji, Niemiec i Szwecji. Wszystkie te osoby były wówczas już w późnych latach życia, a obecnie nie żyją. W kwestionariuszach odpowiadali m.in. na pytania dotyczące diety i codziennego spożycia napojów. Naukowcy porównali wśród tej grupy takie osoby, które deklarowały, że wypijają codziennie słodkie napoje, z tymi, które twierdziły, że pijają je sporadycznie. Jedna szklanka napoju, o której mówi badanie, to 250 mililitrów. Do słodkich napojów nie zaliczyli soków owocowych.