Czytasz dzięki

Sprzedaż szwajcarskiej czekolady spadła przez pandemię

opublikowano: 27-10-2020, 09:55

Paraliż podróży międzynarodowych i zamknięcie hoteli oraz restauracji spowodowały spadek sprzedaży szwajcarskiej czekolady, donosi Reuters.

Po ośmiu miesiącach sprzedaż szwajcarskiej czekolady spadała o 14,3 proc. Licząc od kwietnia, kiedy rozpoczęła się pandemia, sprzedaż spadła jeszcze mocniej, aż o 21,5 proc., zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym, poinformowało branżowe stowarzyszenie Chocosuisse. Reuters przypomina, że ponad 70 proc. szwajcarskiej czekolady jest eksportowane. Chocosuisse podkreśla, że nie dostrzega możliwości poprawy sytuacji na zagranicznych rynkach nawet w dłuższej perspektywie.

Reuters przypomina, że w ubiegłym roku szwajcarska branża czekoladowa osiągnęła 1,78 mld CHF sprzedaży.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś

Polecane