Włoska mafia rośnie w rolnictwie

Marek DruśMarek Druś
opublikowano: 2018-03-22 11:46
zaktualizowano: 2018-03-22 11:49

Obroty włoskiej mafii w rolnictwie w ubiegłym roku wzrosły o 30 proc. do 21,8 mld EUR, oszacowała największa włoska rolnicza organizacja Coldiretti.

Eksperci organizacji alarmują, że „agromafia” znacząco rozwija w ostatnim czasie udział w produkcji, transporcie, dystrybucji i sprzedaży żywności. Coldiretti przekonuje, że włoscy mafiozi są już w stanie manipulować rynkiem produktów rolnych.

fot. Bloomberg

- Ustanawiają ceny w okresie zbiorów, zarządzają  transportem i dystrybucją, kontrolują sieci supermarketów – ostrzega organizacja. – Niszczą konkurencję i legalny wolny rynek, szkodzą uczciwym przedsiębiorcom i obniżają jakość i bezpieczeństwo produktów – dodaje.

W styczniu wspólna operacja włoskiej i niemieckiej policji doprowadziła do aresztowania członków klanu Farao-Marincola, działającego w Ciro w Kalabrii. Opanował on rynki pieczywa, wina i oliwy z oliwek. Dystrybuował je potem w Niemczech zastraszając tam m.in. restauratorów i zmuszając ich do kupowania produktów kontrolowanych przez mafię spółek.