Raport podkreśla, że po okresie poprawy w latach 2000–2010, poziom głodu znacznie się pogorszył, szczególnie w latach 2019–2022. Pandemia wirusa COVID-19 dodatkowo pogorszyła sytuację, zwiększając liczbę niedożywionych o 57 milionów od 2020 roku.
Wojna na Ukrainie podwyższyła ceny żywności
Afryka, z liczbą mieszkańców wynoszącą 1,2 miliarda, cierpi na skutek wzrostu cen żywności i paliwa po inwazji Rosji na Ukrainę w 2022 roku. Rolnicy również borykają się z ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi związanymi ze zmianą klimatu, takimi jak susze i powodzie, co jeszcze bardziej zwiększa ceny poprzez zakłócenie dostaw żywności.
Wzrost cen żywności wywołał gwałtowne protesty i przyczynił się do niestabilności politycznej w regionie, a Afryka Zachodnia doświadczyła fali przejęć władzy wojskowej i prób zamachu stanu. Raport szacuje, że około 868 milionów Afrykanów doświadcza umiarkowanego lub poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego, z ponad jedną trzecią tej liczby w poważnej sytuacji. Ponadto tylko 78 proc. populacji Afryki może sobie pozwolić na zdrową dietę.
Inflacja cen żywności podniosła koszt zdrowej diety do 3,77 USD dziennie na osobę, co jest znacznie powyżej progu skrajnego ubóstwa wynoszącego 2,15 USD dziennie. Oznacza to, że coraz więcej osób, choć nie zalicza się do grupy ubogich, nie jest w stanie pozwolić sobie na zdrowe odżywianie