A gdyby zlikwidować 8-proc. stawkę VAT? "Niewielkie koszty i większe korzyści"

opublikowano: 09-02-2018, 17:10

- 70 proc. produktów spożywczych kupowanych przez konsumentów to produkty obłożone stawką 5 proc., kolejne 15 proc. mają stawkę 8 proc., a kolejne 15 proc. stanowią produkty opodatkowane wg stawki 23 proc. - mówi w Pulsie Dnia Małgorzata Samborska, doradca podatkowy, dyrektor w Grant Thornton.

 - Przyjęliśmy w naszych wyliczeniach ile kosztowałoby budżet państwa, gdybyśmy zapomnieli o stawce 8 proc. i przenieśli te produkty do tego wspólnego koszyka, gdzie są produkty opodatkowane stawką 5 proc. Wg naszych szacunków strata dla budżetu nie powinna przekroczyć 1 mld zł. Wydaje nam się, że w skali całego budżetu i biorąc pod uwagę, że spowodowałoby to eliminację wielu sporów podatkowych i sądowych, to ta korzyść byłaby większa - mówi Samborska.

Z Małgorzatą Samborską rozmawiamy też o:

- planowanych przez ministerstwo finansów zmianach w ustalaniu stawki VAT od produktów spożywczych

- potencjalnych problemach, które mogą się z tym wiązać

- podatkowych absurdach w VAT

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Paweł Sołtys

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Inne / A gdyby zlikwidować 8-proc. stawkę VAT? "Niewielkie koszty i większe korzyści"