Apsys zrewitalizuje Halę Targową w Gdańsku

Anna GołasaAnna Gołasa
opublikowano: 2025-01-02 20:00

Spółka zamieni XIX-wieczne targowisko w nowoczesne centrum kulinarno-kulturalne. Inwestycja pochłonie ponad 140 mln zł.

Przeczytaj artykuł i dowiedz się:

-czym będzie się charakteryzowała odnowiona Hala Targowa w Gdańsku

-kiedy zakończy się rewitalizacja budynku

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Grupa Apsys, za pośrednictwem spółki celowej Hagap, kupiła od Kupców Dominikańskich Halę Targową w Gdańsku. Obiekt zostanie zrewitalizowany i zamieni się w centrum o funkcjach gastronomicznej, kulturalnej i handlowej. Rewitalizacja będzie prowadzona zgodnie z wytycznymi Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków i we współpracy z Muzeum Archeologicznym w Gdańsku.

Inwestycja potrwa półtora roku i pochłonie 141 mln zł.

Hala Targowa w Gdańsku powstała w 1896 r. Jej budowa miała na celu scentralizowanie rozporoszonego dotychczas handlu ulicznego oraz zapewnienie kupcom i mieszkańcom odpowiednich warunków higienicznych. Jako jeden z niewielu obiektów na terenie Starego Miasta w Gdańsku hala przetrwała II wojnę światową bez większych zniszczeń. W 1999 r. budynek stał się własnością spółki Kupcy Dominikańscy.

– W kontekście dbania o zrównoważony rozwój miast rewitalizacja tam, gdzie jest to możliwe, powinna mieć pierwszeństwo przed budowaniem nowych obiektów od podstaw. Zachowanie historycznych budynków, które były lub są nieodłącznym elementem tkanki miejskiej, jest kluczowe dla kształtowania przestrzeni publicznych dobrych do życia. Zabytkowym budowlom, które lata świetności mają za sobą lub popadają w ruinę, nadaje się drugie życie. Odnawia się je, uwzględniając wytyczne konserwatorskie i potrzeby mieszkańców, zgodnie z pierwowzorem lub stawia się na remiks tradycji i nowoczesności. Historyczne obiekty zyskują sznyt współczesności i nową tożsamość z poszanowaniem tego, co było – mówi Anna Wieczorek z Fundacji Think Tank Miasto.

Na najwyższym poziomie budynku powstaną cztery restauracje z obsługą kelnerską, a na parterze food-hall z kuchnią międzynarodową. Na poziomie -1 klienci będą mogli kupić świeże produkty spożywcze. Stoiska z warzywami, owocami i kwiatami otworzą się także na zewnątrz.

Odnowiony budynek będzie wyposażony w zielone rozwiązania, w tym systemy energooszczędnej wentylacji i oświetlenia oraz ekologiczne pompy ciepła. Inwestor zapowiada, że skorzysta z niskoemisyjnych materiałów wykończeniowych i certyfikowanego drewna. Meble zostaną wykonane przez lokalną firmę Migaloo z materiałów pochodzących z recyklingu.

Projekt wnętrza przygotowała nowej hali pracownia Boris Kudlička with Partners. Generalnym wykonawcą przedsięwzięcia jest firma FineTech Construction specjalizująca się w pracy z obiektami zabytkowymi. Realizowała m.in. warszawskie kompleksy Bohema i Strefa Praga.