Bąbelki na sylwestra - co kupujemy najchętniej? (WIDEO)

Justyna Smolińska
opublikowano: 29-12-2017, 18:00

Do sylwestra zostały już tylko dwa dni. U większości z nas na liście obowiązkowych zakupów, oprócz fajerwerków znajduje się też butelka wina musującego, czy szampana.

Jednak nastawienie polskich konsumentów do win musujących, w ostatnich latach bardzo się zmieniło – pijemy je nie tylko w sylwestra, ale coraz częściej również bez okazji.

Wino, szampan
Zobacz więcej

Wino, szampan fot. PB

- Polacy zdecydowanie coraz chętniej kupują wina musujące. Takim trendem, który możemy zaobserwować już od kilku lat jest bez wątpienia prosecco - bardzo popularne wino musujące z północy Włoch. I to w tym momencie jest tak naprawdę hit sprzedażowy jeśli chodzi o restauracje i sklepy specjalistyczne w Polsce - mówi Tomasz Potrzebowski, sommelier

Wina musujące, to jeden z najszybciej rosnących ostatnio segmentów alkoholowych.

Wzrosty sprzedaży notują zarówno prawdziwe szampany, jak i tańsze wina typu prosecco czy cava. I chociaż Polacy coraz częściej kupują szampana, to nadal najlepszy czas na sprzedaż tego trunku przypada na dni poprzedzające sylwestra.

- Chyba nie było dzisiaj klienta od rana, który nie wyszedł z winem musującym. Nie dość, że wina spokojne się sprzedają, to każdy bierze przynajmniej jedną butelkę wina musującego na sylwestra - mówi Mateusz J. Porada, właściciel sklepów z winami "Białe czy Czerwone?"

- Średniej klasy cavę, prosecco można kupić już do trzydziestu złotych i są to bardzo przyzwoite wina. Za już lepszej jakości, za 50-100 złotych można cavę, prosecco wybitnie dobre już kupić. Za szampana niestety trzeba już troszkę więcej zapłacić - na pewno ponad 100-150 złotych, a już 200zł wzwyż to są najwyższej klasy szampany - dodaje.

Czy oprócz ceny, coś jeszcze różni szampana od tańszych odpowiedników?

- Jest zauważalna różnica między szampanem a prosecco. Różnica ta polega zarówno na profilu aromatycznym jak i smakowym. Szampan jest bardziej finezyjny, ma trochę mniejsze bąbelki, ale też odznacza się innymi aromatami. W szampanie możemy znaleźć aromaty brzoskwiń, ale też tostów, skórki od chleba, kwiatów czy orzechów. Prosecco jest trochę mniej złożone aromatycznie. Tutaj takim dominującym akcentem smakowym i aromatycznym są cytrusy oraz lekkie, wiosenne kwiaty - mówi Tomasz Potrzebowski, sommelier.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Justyna Smolińska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Po godzinach / Bąbelki na sylwestra - co kupujemy najchętniej? (WIDEO)