Kontrakty terminowe na cukier, notowane w Nowym Jorku, mogą wzrosnąć o około 7 proc. w tym tygodniu, po tym jak pożary w Brazylii zagroziły uprawom trzciny cukrowej. Firma StoneX szacuje, że pożary mogą zmniejszyć produkcję cukru w Brazylii o 340 tys. ton, podczas gdy firma Czarnikow prognozuje straty na poziomie 365 tys. ton.
Według wielu analityków wzrost cen cukru na rynku w minionym tygodniu został napędzony obawami dotyczącymi brazylijskiej produkcji, wywołanymi pożarami w São Paulo. Skutki te mogą być odczuwalne przez cały przyszły rok, ponieważ pożary dotknęły roślin trzciny, które dopiero kiełkowały. Tymczasem światowy rynek cukru zmierza w kierunku deficytu.
Produkcja cukru będzie niższa niż zapotrzebowanie
Z najnowszych prognoz Międzynarodowej Organizacji Cukru wynika, że w sezonie 2024-25 produkcja cukru będzie o 3,58 miliona ton niższa niż globalne zapotrzebowanie. W piątek ceny spadły o 1,3 proc., ale później odrobiły część tych strat.
Światowy rynek cukru staje się coraz bardziej podatny na wydarzenia w Brazylii, zwłaszcza w kontekście problemów z produkcją i ograniczeń eksportowych w Indiach.