Ceny cukru rosną najszybciej od dawna. Powodem pożary w Brazylii

Oskar NawalanyOskar Nawalany
opublikowano: 2024-08-30 18:20

Ceny cukru zmierzają w kierunku największego tygodniowego wzrostu od stycznia, ponieważ susza i pożary w Brazylii, u największego na świecie producenta cukru, wywołują obawy o spadek produkcji – informuje agencja Bloomberg.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Kontrakty terminowe na cukier, notowane w Nowym Jorku, mogą wzrosnąć o około 7 proc. w tym tygodniu, po tym jak pożary w Brazylii zagroziły uprawom trzciny cukrowej. Firma StoneX szacuje, że pożary mogą zmniejszyć produkcję cukru w Brazylii o 340 tys. ton, podczas gdy firma Czarnikow prognozuje straty na poziomie 365 tys. ton.

Według wielu analityków wzrost cen cukru na rynku w minionym tygodniu został napędzony obawami dotyczącymi brazylijskiej produkcji, wywołanymi pożarami w São Paulo. Skutki te mogą być odczuwalne przez cały przyszły rok, ponieważ pożary dotknęły roślin trzciny, które dopiero kiełkowały. Tymczasem światowy rynek cukru zmierza w kierunku deficytu.

Produkcja cukru będzie niższa niż zapotrzebowanie

Z najnowszych prognoz Międzynarodowej Organizacji Cukru wynika, że w sezonie 2024-25 produkcja cukru będzie o 3,58 miliona ton niższa niż globalne zapotrzebowanie. W piątek ceny spadły o 1,3 proc., ale później odrobiły część tych strat.

Światowy rynek cukru staje się coraz bardziej podatny na wydarzenia w Brazylii, zwłaszcza w kontekście problemów z produkcją i ograniczeń eksportowych w Indiach.