Czytasz dzięki

Chablis i mrugnięcie oka natury

Sławomir Chrzczonowicz, ekspert i znawca win, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich
opublikowano: 23-09-2020, 17:59

Burgundczycy wciąż wspominają amerykańskiego turystę, który, wchodząc do sklepu z winami, zawołał: „O, to wy też robicie chablis?”.

Chablis to cudowne białe wino z północnej Burgundii. Nazwa znana od wieków jest niestety bardzo często nadużywana, jak to się zazwyczaj dzieje z dobrą marką: od 100 do 150 tysięcy hektolitrów prawdziwego chablis z Burgundii to tylko kropla w oceanie milionów hektolitrów produkowanych corocznie w Kalifornii, Australii, Nowej Zelandii czy Południowej Afryce i sprzedawanych pod nazwą „chablis”.


Winobranie. Zbiory winogron w regionie Chablis. Fot. Christian Hartmann, Reuters-Forum

Prawdziwe chablis pochodzi z małej enklawy położonej na łagodnych wzgórzach wzdłuż brzegów rzeki Serein. Ubogie marglowe gleby, chłodne zimy z niespodziewanymi przymrozkami, dość ciepłe lata z dobrym nasłonecznieniem tworzą wspaniałą harmonię umożliwiającą dojrzewanie szlachetnej winorośli chardonnay.
Ale tajemnica dobrego wina to nie tylko gleby i klimat, nie tylko specyficzna równowaga między ciepłem i chłodem, deszczem i słońcem.
Dobre wino otrzymujemy wtedy, gdy niezbędne warunki klimatyczne uzupełnione są wiedzą  i intuicją producenta, który w procesie dojrzewania winogron, a następnie produkcji wina, podejmuje wiele decyzji wpływających na jego jakość. Wydajność winnicy ograniczana przez odpowiednie przycinanie krzewów, moment zbioru winogron, czas i temperatura fermentacji, warunki dojrzewania wina i wiele innych czynników decydują o zawartości kupowanej w sklepie butelki.



W butelce. Wina z Chablis są jasnozłote z zielonkawymi refleksami. Fot. ARC

Wielkie wino to najlepsze warunki mikroklimatyczne, najodpowiedniejsze gleby i najlepsi producenci. Stare firmy rodzinne kultywujące tradycje winiarskie przekazują z pokolenia na pokolenie tajemnice, których nie znajdzie się w żadnych podręcznikach.
Najlepiej usytuowane pod względem mikroklimatu, gleby i nachylenia stoku winnice to tzw. Grand Crus. W regionie Chablis mamy ich siedem. Zajmują około 100 ha, lecz należą do kilkunastu producentów. Najbardziej znani i gwarantujący najwyższą jakość to William Fèvre, Vincent Dauvisat, François Raveneau, wreszcie Christian Moreau.

Firma rodzinna. Jednym z najlepszych producentów chablis Grand Crus w regionie jest Christian Moreau. Na zdjęciu z synem Fabienem. Fot. ARC

Charakterystyczna dla win z Chablis jest ich barwa: jasnozłota z delikatnymi zielonkawymi refleksami. Wina te mają intensywny i elegancki bukiet, w którym dominuje zapach kwiatów, moreli, melonów z wyraźnie wyczuwalnym akcentem owoców cytrusowych. Niepowtarzalny jest smak chablis: mocno wytrawny, niekiedy wręcz metaliczny, z wiekiem nabierający złożoności i szlachetnej gładkości.
Chablis można pić samo jako aperitif, pasuje również doskonale do owoców morza, białego mięsa, ryb i serów. Koneserzy polecają je do ostryg, z którymi ich zdaniem komponuje się najlepiej. Francuzi nazywają mrugnięciem oka natury właściwość mezozoicznych margli, na których uprawia się winorośl do produkcji chablis, czyli występujące w nich niezliczone skamieniałości prehistorycznych ostryg.

Puls Biznesu po godzinach
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE
×
Puls Biznesu po godzinach
autor: Marcin Goralewski
Wysyłany raz w tygodniu
Marcin Goralewski
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Sławomir Chrzczonowicz, ekspert i znawca win, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Polecane