Chiny zatwierdziły odmiany kukurydzy i soi GMO. Celem zwiększenie plonów

Oskar NawalanyOskar Nawalany
opublikowano: 2023-10-18 09:32

W Chinach dokonano zatwierdzenia dziesiątek odmian kukurydzy i soi zmodyfikowanych genetycznie, co stanowi ważny krok w kierunku zwiększenia produkcji i zmniejszenia zależności od importu tych zbóż. Chiny, jako największy na świecie importer soi i kukurydzy, planują wdrożyć uprawy GMO na szeroką skalę, co ma na celu zwiększenie samowystarczalności i bezpieczeństwa żywnościowego kraju – podaje agencja Bloomberg.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Ministerstwo rolnictwa Chin ogłosiło, że po dokładnej ocenie komitetu krajowego, zostało zatwierdzonych 37 odmian kukurydzy i 14 odmian soi zmodyfikowanych genetycznie. Lista tych odmian jest dostępna do publicznego wglądu do 15 listopada. Ostateczne decyzje co do powierzchni upraw tych odmian zostaną podjęte na podstawie rządowych wytycznych.

Chiny rozpoczęły program komercyjnych upraw GMO w 2021 roku w ramach pilotażowego projektu, a w bieżącym roku program został rozszerzony na 20 hrabstw w pięciu prowincjach, w tym na tereny o dużym znaczeniu dla produkcji zbóż, takie jak Hebei i Jilin. Niemniej jednak obszar pod uprawy GMO pozostaje stosunkowo niewielki i wynosi obecnie tylko 267 tys. hektarów.

GMO szansą na zwiększenie plonów w Chinach

Chińskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że obszar upraw kukurydzy w Państwie Środka wynosi około 44 miliony hektarów, a produkcja zbóż prawdopodobnie przekroczy 288 mln ton w latach 2023-2024. Dzięki uprawie odmian GMO plony kukurydzy w Chinach mogą wzrosnąć nawet o 12 proc., chociaż wciąż pozostają one poniżej poziomu osiąganego w Stanach Zjednoczonych, gdzie uprawia się genetycznie zmodyfikowane odmiany.