Eurostat: Polska największym producentem mięsa drobiowego w UE

  • PAP
opublikowano: 25-03-2019, 12:38

Polska w 2018 r. była największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, wynika z opublikowanych w poniedziałek danych Europejskiego Urzędu Statystycznego Eurostat. Unijna produkcja wyniosła 15,2 mln ton, z czego 16,8 proc. przypadło na nasz kraj.

Jak wskazano, w 2018 państwa członkowskie UE wyprodukowały rekordową ilość mięsa drobiowego - 15,2 mln ton (w ekwiwalencie tuszek). Oznacza to wzrost o 3,2 mln ton w porównaniu z 2010 r.

Ok. 70 proc. unijnej produkcji pochodziło z sześciu krajów członkowskich UE: Polski (16,8 proc.), Wielkiej Brytanii (12,9 proc.), Hiszpanii (12,9 proc.), Niemiec (10,4 proc.) oraz Włoch (8.5 proc.) - wyliczył Europejski Urząd Statystyczny Eurostat.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu