FAO: Ceny żywności na świecie ponownie spadły w czerwcu

Alicja Skiba
opublikowano: 2023-07-07 11:57

Światowy indeks żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) spadł w czerwcu do najniższego poziomu od ponad dwóch lat. Przyczyniły się do tego niższe ceny cukru, olejów roślinnych, zbóż i produktów mlecznych - przekazał w piątek Reuters.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Wskaźnik, który uwzględnia większość towarów spożywczych będących przedmiotem globalnego handlu, wyniósł 122,3 w czerwcu. Miesiąc wcześniej osiągnął poziom 124,0 (w skorygowanym odczycie).

Czerwcowy wynik był najniższy od kwietnia 2021 r. i uplasował 23,4 proc. poniżej rekordowo wysokiego poziomu osiągniętego w marcu 2022 r. (od wybuchu wojny na Ukrainie).

Lepsze perspektywy dla pszenicy

FAO przewiduje, że w tym roku światowa produkcja zbóż wyniesie 2,819 mld ton, czyli o 1,1 proc. więcej niż w 2022 r. Poprawiły się bowiem perspektywy dla uprawy pszenicy. Indeks cen zbóż przygotowany przez agencję ONZ spadł w czerwcu o 2,1 proc. w porównaniu z majem - z powodu tańszej kukurydzy, jęczmienia sorgo, pszenicy i ryżu.

Ceny mięsa na tym samym poziomie

Oleje roślinne w czerwcu potaniały o 2,4 proc. w stosunku do maja i osiągnęły najniższy poziom od listopada 2020 r. Indeks cen cukru spadł w ciągu miesiąca o 3,2 proc. dzięki dobrym zbiorom trzciny cukrowej w Brazylii. Nabiał potaniał o 0,8 proc. Ceny mięsa z kolei praktycznie się nie zmieniły.