"Gazieta": zakaz importu mięsa z Polski to już tradycja

Polska Agencja Prasowa SA
opublikowano: 2005-11-10 10:41

"Wprowadzanie zakazu importu mięsa z Polski stało się już, w wypadku rosyjskich służb sanitarnych, dobrą tradycją" - pisze w czwartek "Gazieta", informując o środowej decyzji Ministerstwa Rolnictwa Federacji Rosyjskiej.

"Wprowadzanie zakazu importu mięsa z Polski stało się już, w wypadku rosyjskich służb sanitarnych, dobrą tradycją" - pisze w czwartek "Gazieta", informując o środowej decyzji Ministerstwa Rolnictwa Federacji Rosyjskiej.

    "Począwszy od roku 2000 rosyjscy weterynarze co roku na kilka miesięcy wstrzymują mięsny import z tego kraju" - wyjaśnia moskiewski dziennik.

    "Gazieta" dodaje, że tym razem swoje działania rosyjscy urzędnicy tłumaczą tym, że "polscy dostawcy mięsa brutalnie łamią rosyjskie ustawodawstwo weterynaryjne i zajmują się fałszowaniem produkcji". Powołując się na anonimowych "uczestników rynku", dziennik zauważa, że "tanie mięso przemycane z Europy Wschodniej stanowi wyjście z surowcowego mięsnego kryzysu, w którym od dłuższego czasu znajduje się Rosja".

    "Przy czym ponad połowa przemycanego mięsa trafia do Rosji właśnie z Polski i Słowacji. Z państw tych napływa przede wszystkim tania wieprzowina" - pisze "Gazieta" podkreślając, że "należą one do Unii Europejskiej i dopłaca się im po 1,5 tys. (euro) do tony".

    Ministerstwo Rolnictwa FR poinformowało w środę o wstrzymaniu przez Rosję od 10 listopada importu mięsa z Polski. Zakaz dotyczy mięsa wołowego, podrobów wołowych, mięsa wieprzowego i podrobów wieprzowych, drobiu, farszu drobiowego oraz świeżych mięsnych półproduktów.

    Polski minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel zapowiedział już szybkie i pełne wyjaśnienie tej sprawy.

    Z danych polskiego Ministerstwa Finansów wynika, że w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy tego roku Polska wyeksportowała do Rosji 27.040 ton mięsa o wartości 20,1 mln euro i 637 ton przetworów z mięsa, wartości 1,4 mln euro.

    Uprawnienia do eksportu na rosyjski rynek ma 14 polskich zakładów drobiowych i 19 producentów mięsa czerwonego.