Gwiazdki Michelin’a 2013 wyciekły do sieci

Anna DruśAnna Druś
opublikowano: 2012-09-28 09:58

Tydzień przed oficjalnym ogłoszeniem wyników słynnego rankingu najlepszych restauracji świata Michelina, część danych na chwilę ukazała się na stronach przewodnika. Z treści opublikowanej listy najbardziej cieszy się Wielka Brytania, a amerykański „Business Insider” już ogłosił Londyn nową kulinarną stolicą Europy.

Dane, które wyciekły do sieci w wyniku „błędu technicznego” dotyczą tylko części Europy, więc nie ukazują pełnych wyników rankingu Michelin’a na 2013 rok. Pokazują jednak, że rzeczywiście kulinarny Londyn dogania w mistrzostwie niedościgły dotąd Paryż: w stolicy Wielkiej Brytanii słynnymi gwiazdkami nagrodzono 60 restauracji, zaś w sercu Francji 77.

- To bardzo prawdopodobne, że w najbliższej przyszłości Londyn pokona Nowy York i Paryż – przyznaje w rozmowie z „Business Insider’em” Rebecca Burr, redaktorka restauracyjnego  przewodnika Michelin. Podkreśla, że zaletą wyspiarskiej stolicy jest jej multikulturowość odbijająca się w różnorodności serwowanych tam kuchni.
Mikael Jonsson, szef kuchni w londyńskiej restauracji Hadone właśnie nagrodzonej gwiazdką opowiada, że przeniósł tu swój biznes właśnie z Paryża. We Francji wykańczała go biurokracja i restrykcyjne przepisy, utrudniające prowadzenie tam kulinarnego biznesu.

- Kocham Paryż, ale urzekł mnie ekstremalnie dynamiczny Londyn ze swoją wielką multikulturową populacją – mówi Johnsson. Dodaje, że miała tu w ostatnich latach miejsce prawdziwa gastronomiczna rewolucja.

Podobny przedwczesny wyciek wyników rankingu Michelina już zdarzył się w przeszłości. W 2009 r. jeden z blogerów komentował je przed oficjalnym upublicznieniem, a w 2010 Amazon „przypadkowo” wysłała je szkockiemu szefowi kuchni Paul’owi Kitching’owi. Brytyjska prasa spekuluje, że to chwyt PR-owski samego Michelina, który chce podgrzać atmosferę wokół swojego rankingu i przewodnika.

Interaktywną mapę nagrodzonych brytyjskich restauracji znajdziesz >>tutaj

Gwiazdki Michelin’a są w świecie gastronomii tym, czym Oskary w świecie literatury czy nauki. Co rok 90 inspektorów przewodnika odwiedza incognito polecane przez innych restauracje, po czym ocenia je w różnych kategoriach. Inspektorzy ci słyną z tego, że skrupulatnie tną zamówione dania, obwąchują je i smakują znacznie wnikliwiej, niż inni konsumenci.

W Polsce ciągle ani jedna restauracja nie posiada „gwiazdki Michelin’a”, choć 42 miejsca (22 w Warszawie i 20 w Krakowie) od kilku lat są wymieniane jako „wyróżnione” w przewodniku oponiarskiej firmy. Do tego w ubiegłym roku jedna z nich – Atelier Amaro z Warszawy dostała szczególne wyróżnienie „Wschodzącej Gwiazdki”, zapowiadające, że w najbliższym rankingu być może pojawi się właśnie tu pierwsza polska „prawdziwa” gwiazdka.