W 2013 r. Hiszpania wyprodukowała w sumie 50 mln hektolitrów wina (6,7 mld butelek), czyli o 41 proc. więcej niż rok wcześniej, poinformowało hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa.
Tym samym Hiszpania przegoniła swoją winną konkurencję, czyli Włochy i Francję, które wedle szacunków wyprodukowały w ubiegłym roku odpowiednio 47 i 42 mln hektolitrów trunku. Ostateczne dane publikowane są w maju przez Międzynarodową Organizację ds. Winorośli i Wina. Wiadomość ta zaskoczyła nawet Rafaela del Rey, dyrektora hiszpańskiego Obserwatora rynku Wina. Choć w ubiegłym roku winiarzom wyjątkowo dopisała pogoda – ubiegłe lato było niezwykle słoneczne, ale i deszczowe – to wzrost produkcji jest również wynikiem pracy nad wzrostem wydajności. - Poświęciliśmy wiele lat inwestując w poprawę winnic. 25 lat temu hiszpańska winnica dawała średnio 17 hektolitrów z hektara. To bardzo mało. W ostatnich latach wynik ten wzrósł jednak do 50 hektolitrów – powiedział.