Innowatorzy wycisną złoto z rzepaku

opublikowano: 14-02-2017, 22:00

Łódzcy naukowcy opatentowali technologię pozyskiwania białka z roślin oleistych. Kolejny krok: budowa testowej biorafinerii.

Technologia wytwarzania białka z rzepaku może zrewolucjonizować przemysł spożywczy. Wynalazcy, dr Magdalena Kozłowska i dr Piotr Wnukowski, współwłaściciele spółki NapiFeryn BioTech, zapewniają, że surowiec ten może być zdrowym składnikiem pieczywa, makaronów, słodyczy i zamiennikiem białka sojowego.

NOWATORSKI KONCEPT:
NOWATORSKI KONCEPT:
Dwoje naukowców, Magdalena Kozłowska i dr Piotr Wnukowski, współwłaścicieli NapiFeryn BioTech, opracowało przełomową technologię pozyskiwania białka z rzepaku. W przemyśle spożywczym może on być idealnym zamiennikiem białka sojowego.
[FOT. ARC]

— To szczególnie ważne dla tych krajów, które mają własne, bogate źródła rzepaku, jak Polska — zaznacza dr Magdalena Kozłowska.

Na rozwiązaniu skorzystać mogą również tłocznie, pożytkując pozostałą z produkcji oleju biomasę — wytłoki rzepakowe.

— W biomateriale tym drzemie ogromny potencjał, który dotychczas nie był wykorzystywany w celach spożywczych — zaznacza dr Magdalena Kozłowska.

— Nasza metoda umożliwia łagodne rozfrakcjonowanie biomasy, bez niszczenia najcenniejszego składnika, jakim są właśnie naturalne, funkcjonalne białka — dodaje dr Piotr Wnukowski.

Nowoczesna produkcja

Głównym odbiorcą technologii NapiFeryn BioTech będą tłocznie — izotaty z białka mają być w przyszłości produkowane właśnie na ich terenie. Firma zamierza czerpać zyski z licencjonowania rozwiązania, które obecnie rozwija. Potencjał rozwiązania stworzonego przez NapiFeryn BioTech dostrzegła właśnie podwrocławska spółka Wilmar, specjalizująca się w przetwórstwie roślin oleistych — i zainwestowała w projekt, obejmując mniejszościowy pakiet udziałów. Pomoże w komercjalizacji technologii.

— Nie możemy ujawnić wysokości inwestycji, natomiast kwota pozwoli nam dokończyć prace badawczo-rozwojowe i wprowadzić rozwiązanie na rynek — zapewnia dr Magdalena Kozłowska.

Od gramów do ton

Projekt zyskał też dodatkowe wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach „szybkiej ścieżki”, czyli poddziałania 1.1.1 programu operacyjnego Inteligentny Rozwój. Firma otrzymała dotację w wysokości 11,5 mln zł.

— Pieniądze umożliwią nam wybudowanie demonstracyjnej linii technologicznej produkującej białko z rzepaku. Za dwa lata powstanie ona w Żórawinie na Dolnym Śląsku, na terenie tłoczni oleju należącej do Wilmaru. Zakładamy, że w tych warunkach możliwe będzie produkowanie białka w tonach. Będziemy wówczas mogli rozpocząć produkcję na skalę przemysłową. Obecnie otrzymujemy je w gramowych ilościach — wyjaśnia dr Magdalena Kozłowska.

Zdrowy Biznes
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
×
Zdrowy Biznes
autor: Katarzyna Latek
Wysyłany nieregularnie
Katarzyna Latek
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.

Jej zdaniem, laboratoryjne testy potwierdzają możliwość uzyskania białka w niemal czystej postaci.

— W 100 gramach pozyskanego produktu jest go ponad 90 proc. — wyjaśnia dr Magdalena Kozłowska.

Technologia opracowana przez łódzkich naukowców, jak podkreśla dr Piotr Wnukowski, wpisuje się w światowe trendy żywieniowe, w myśl których odchodzi się już od diety opartej głównie na białku odzwierzęcym na rzecz roślinnego. Uzasadnione jest to z dwóch powodów: ekologicznego i zdrowotnego.

— Próbujemy tak sprofilować naszą technologię, aby była również konkurencyjna i przede wszystkim opłacalna dla producentów żywności — dodaje dr Piotr Wnukowski.

Pod opieką inwestorów

Obecnie spółka NapiFeryn BioTech ma laboratoria na terenie łódzkiego Bionanoparku. Zatrudnia własny zespół badawczo-rozwojowy, ale współpracuje również z krajowymi ośrodkami naukowymi. Już w początkowej fazie rozwoju projektu naukowcy otrzymali unijny grant w wysokości 50 tys. EUR z programu Horyzont 2020 finansującego rozwój badań i innowacji. Dotacja została przyznana w ramach Instrumentu MSP. Kolejne wsparcie przyszło nieco później — konceptem zainteresował się fundusz Impera Alfa realizujący program „Bridge Alfa” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. W tej turze na opracowanie nowej technologii spółce przyznano 1 mln zł.

— Postawiliśmy na NapiFeryn nie tylko ze względu na analizę globalnych trendów produkcji spożywczej, ale przede wszystkim z uwagi na nowatorski proces pozyskania białka, skalowalność produkcji na inne rynki oraz doświadczenie zespołu zarządzającego — rekomenduje Andrzej Ziemiński z Impera Alfa.

Z zebranych przez naukowców danych wynika, że z technologią wchodzą na wystarczająco duży rynek

Polska jest czwartym co do wielkości producentem rzepaku w Unii Europejskiej. Rośliny rzepakowe są w kraju uprawiane na blisko 950 tys. hektarów, a zbiory nasion wynoszą do 3 mln ton rocznie. Właściciele spółki w przyszłości chcieliby działać również poza krajem, na terenie Unii Europejskiej — w szczególności na rynkach francuskim i niemieckim — a także w Wielkiej Brytanii, Chinach, Indiach, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Australii.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Bełcik

Polecane