Zakaz dotyczący wszystkich rodzajów wołowiny pochodzącej z Wielkiej Brytanii, który obowiązywał od 1996 r. i mający na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), zostanie zniesiony zgodnie z zaleceniami komitetu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Zgodnie z oświadczeniem, do Japonii będzie mogło trafić brytyjskie bydło młodsze niż 30 miesięcy.
Złagodzenie restrykcji odnośnie wołowiny pochodzącej z Wielkiej Brytanii idzie w ślad za Chinami, które zniosły zakaz przywozu z Wielkiej Brytanii w czerwcu.
Spożywanie mięsa od zwierząt zakażonych BSE zostało powiązane z chorobą Creutzfeldta-Jakoba, nieuleczalną chorobą, która niszczy tkankę mózgową człowieka. W latach 80. i 90. Wielka Brytania cierpiała na epidemię choroby szalonych krów, która zabiła kilka osób i doprowadziła do powszechnych zakazów eksportu wołowiny. Od tego czasu odnotowano jedynie sporadyczne i izolowane ogniska choroby.
W listopadzie panel ekspertów ds. Bezpieczeństwa Żywności zalecił także Japonii zniesienie ograniczeń wiekowych dotyczących importu wołowiny z USA. Japonia nie zezwala na przywóz amerykańskiego bydła starszego niż 30 miesięcy ze względu na obawy, że starsze zwierzęta mają wyższe ryzyko zachorowania na BSE.
