Na nowojorskiej giełdzie towarowej NYMEX, kontrakty terminowe na kakao rosną podczas ostatniej lutowej sesji o koło 0,7 proc. osiągając pułap 6063 USD za tonę. Oznacza to, że w skali całego miesiąca podrożały o około 26 proc. To najlepszy wynik od 22 lat. Mógłby być jeszcze lepszy, gdyż w miniony poniedziałek (26.02) futures ustanowiły dzienny rekord na pułapie 6648 USD/t.
Tak silna zwyżka jest rezultatem rosnących obaw o podaż surowca, który wykorzystywany jest m.in. w cukiernictwie. Zła pogoda i choroby szkodzą uprawom w Afryce Zachodniej, skąd pochodzi większość zbiorów nasion kakaowca.
Prognoza szwajcarskiej firmy Barry Callebaut, zaopatrującej kilku największych producentów czekolad zakłada, ze w tegorocznym sezonie zapotrzebowanie przewyższy podaż o około 500 tys. ton, zaś w następnym spodziewany jest kolejny deficyt rzędu 150 tys. ton.