Kryzys na rynkach kakao i kawy: co to oznacza dla konsumentów?

Oskar NawalanyOskar Nawalany
opublikowano: 2024-05-08 14:22

Kakao i kawa są w tym roku ze sobą powiązane, gdyż ekstremalne warunki pogodowe i niedobory wywołują wzrost cen obu surowców, testując granice możliwości handlowców. Podobnie jak kakao, rynek kawy boryka się z poważnymi niedoborami. Produkcja obu surowców jest skoncentrowana w dwóch krajach. Co ważniejsze, wielu dużych handlarzy zajmuje się obydwoma tymi towarami, więc rosnące ceny kakao wymuszają na nich ograniczenie działalności na rynku kawy – podaje agencja Bloomberg.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

To powiązanie jest istotne, ponieważ pomaga częściowo wyjaśnić, dlaczego ceny kawy gwałtownie wzrosły — oraz jak brak płynności finansowej wyklucza handlarzy z rynku. Najnowsze skutki aprecjacji notowań kakao dla kawy mogą być jednak ograniczone dzięki różnicom pomiędzy tymi surowcami.

Kontrakty terminowe na kawę robusta wzrosły o ponad 70 proc. w ciągu sześciu miesięcy do kwietnia, osiągając najwyższą cenę od ponad czterech dekad. Ceny kakao zaliczyły natomiast w tym roku ponad dwukrotną aprecjację, osiągając rekord w zeszłym miesiącu.

Andre Acosta, dyrektor w firmie finansowej Marex Group, stwierdził, że wzrost cen kakao miał "psychologiczny efekt" na rynek kawy, co doprowadziło do porównań między tymi surowcami.

Światowe dostawy kawy i kakao pochodzą z niewielu krajów. Wietnam i Brazylia odpowiadają za ponad połowę światowego eksportu ziaren kawy — a Wietnam cierpi z powodu poważnej suszy. Dwa największe kraje produkujące kakao to Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej w Afryce Zachodniej, gdzie niedobory produkcji powodują bezprecedensową zmienność i rekordowe ceny.

Rynek kawy jest bardziej stabilny niż rynek kakao

Kawa prawdopodobnie poradzi sobie lepiej niż kakao, gdy pod koniec roku wejdzie w życie regulacja Unii Europejskiej mająca na celu zapobieganie wylesianiu. Dzieje się tak, ponieważ konsumpcja kawy jest bardziej globalna niż czekolady, która koncentruje się w Europie, poinformowała Megan Fisher, badaczka w Capital Economics. Europa importuje prawie 60 proc. światowych ziaren kakao i odpowiada za ponad trzy czwarte globalnej sprzedaży czekolady.

Kakao jest trudnym składnikiem do zastąpienia, podczas gdy dwie odmiany kawy — arabica i robusta — pozwalają na łatwiejsze zmiany. Gdy ceny niższej jakości robusty rosną, firmy mogą tworzyć mieszanki kawy z tańszymi wersjami wysokiej jakości ziaren arabica. To zwiększone zapotrzebowanie na arabicę było widoczne na rynku, gdzie kontrakty terminowe na nowojorskim rynku wzrosły nawet o 20 proc., zanim spadły w tym roku, mimo przewidywanej nadwyżki podaży.