Szef MRiRW zapowiedział powołanie grupy ekspertów podczas poniedziałkowego spotkania z przedstawicielami branży spożywczej. Przekazał również, że w celu kompleksowego zajęcia się sprawami przemysłu rolno-spożywczego we wrześniu chce utworzyć w resorcie rolnictwa departament przetwórstwa i handlu - poinformoł resort w komunikacie.
"Zbyt mało zajmujemy się przemysłem spożywczym i jego problemami. Jest problem z prowadzeniem badań naukowych w tym zakresie. Ośrodki naukowe nastawiają się raczej na analizę rynków rolnych, marginalizując problematykę tej branży" – przekazał minister Siekierski.
Zgodnie z komunikatem resortu, gotowość do uczestnictwa w grupie ekspertów wyrazili: Marek Marzec ze Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego; Andrzej Gartner z Polskiej Federacji Producentów Żywności; Witold Boguta z Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw; Dariusz Sapiński - prezes spółdzielni Mlekovita; Paweł Wielgomas - prezes spółki Dawtona; Marian Owerko - prezes Bakallandu oraz Mariusz Jaroszewski ze spółki Colian.
W informacji wskazano, że grupa ekspertów ma pracować w formie think tanku. Celem jej działalności będą badania i poszukiwanie sposobów rozwiązania problemów przemysłu rolno-spożywczego, a także wypracowywanie propozycji rozwiązań i przedstawianie ich ministrowi rolnictwa.
Spotkania grupy eksperckiej mają odbywać się cyklicznie, co dwa miesiące. Zaznaczono, że jeśli zajdzie potrzeba bezpośredniego zapoznania się z sytuacją, możliwe są też spotkania w terenie.
"Chcę, aby Grupa pracowała nad konkretami, co w danej sytuacji można zrobić. Opinie ludzi, którzy osiągnęli sukces w tej branży są dla mnie ważne" - wskazał cytowany w informacji Siekierski. Dodał, że przewiduje też dopraszanie do prac, w zależności od potrzeb, specjalistów z różnych dziedzin.