Nestle zredukuje 4 tys. etatów w USA

opublikowano: 08-05-2019, 09:34

Amerykański oddział Nestle zwolni około 4000 pracowników. Związane jest to z zaprzestanie dostarczania mrożonej pizzy i lodów bezpośrednio do sklepów. Firma przechodzi do modelu magazynu, który staje się standardem branżowym dla przedsiębiorstw z branży „Big Food” chcących obniżyć koszty.

Szwajcarski gigant segmentu żywności i produktów konsumenckich zamyka sieć dostaw bezpośrednich do sklepów dla produktów takich marek jak DiGiorno i Skinny Cow począwszy od trzeciego kwartału. Oznaczać to będzie wyeliminowanie operacji, która obejmuje obecnie 230 obiektów, 1400 ciężarówek i 2000 różnych tras.

Zobacz więcej

Nestle

Bloomberg

Jak podkreśla Nestle, amerykańska jednostka była w stanie obniżyć koszty, ale ostatecznie model bezpośrednich dostaw do sklepów był zbyt drogi, nawet gdy firma „osiągnęła maksymalny poziom wydajności.

Nie można mieć duplikatu kosztów w strukturze – powiedział Steve Presley, dyrektor generalny Nestle USA.

Amerykański oddział Nestle zatrudnia około 48 tys. osób, więc cięcia stanowić będą około 8,3 proc. siły roboczej.

Szacuje się, że redukcja zatrudnienia wymusi jednorazowy wzrost kosztów o około 500 mln USD.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Tadeusz Stasiuk, Bloomberg

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu