Podravka zamierza podwoić produkcję Vegety w zakładach w Kostrzynie

opublikowano: 2004-09-28 15:43

Na zaproszenie Prezydenta Chorwacji Stjepana Mesica, przebywającego z oficjalną wizytą w Polsce, przyjechali do Warszawy przedstawiciele chorwackich firm, w tym Podravki. Spółka wybudowała w Polsce jedną z sześciu swoich fabryk i stworzyła w niej ok. 400 miejsc pracy.

Podravka produkuje w polskich zakładach w Kostrzynie Vegetę, która jest jej najbardziej znaną przyprawą.

- Docelowo połowa produkcji Vegety z polskiej fabryki przeznaczona będzie na eksport do większości krajów Unii Europejskiej – powiedział Damir Polancec z Podravki. - Planujemy podwojenie produkcji w polskiej fabryce w ciągu dwóch najbliższych lat – dodał.

Produkowana w Kętrzynie Vegenta powstaje w 70 proc. z polskich surowców. Podravka rocznie skupuje od polskich rolników 1 tys. ton suszonych warzyw, wykorzystywanych do produkcji Vegety. Chorwacki koncern kupuje w Polsce także inne surowce do swoich produktów, np. drób.

Polska jest trzecim, po Chorwacji, Bośni i Hercegowinie, strategicznym rynkiem Podravki.

MD