Pozmeat zbuduje zakład za 50 mln zł
Spółka Pozmeat z Poznania, notowana na rynku równoległym Giełdy Papierów Wartościowych, rozpoczęła budowę nowego zakładu ubojowo- -przetwórczego. Powstająca przetwórnia mięsa będzie najnowocześniejsza w naszej części Europy.
Najnowsze rozwiązania technologiczne pozwolą Pozmeatowi dwuipółkrotnie zwiększyć produkcję oraz umożliwią eksport na rynki unijne. Uruchomienie części ubojowej nastąpi we wrześniu 1999 roku, natomiast przetwórczej — w listopadzie. Zakład będzie ubijać 300 sztuk świń na godzinę. Dzięki temu produkcja Pozmeatu wzrośnie z 20 tys. ton mięsa i przetworów mięsnych rocznie do 50 tys. ton. Jak twierdzi Jacek Tuchołka, rzecznik prasowy Pozmeatu, w nowo budowanych zakładach zastosowane będą najnowsze rozwiązania technologiczne. Przetwarzać one mają około 150 ton mięsa dziennie. Dodatkowo 40 ton półtusz wieprzowych dziennie trafi bezpośrednio do handlu.
Dotychczas stan techniczny zakładów nie pozwalał na eksport mięsa i jego przetworów do Unii Europejskiej. Zakłady sprzedawały swoje wyroby tylko do krajów WNP i Stanów Zjednoczonych. Nowy zakład umożliwi eksport na rynki unijne. Strategia firmy przewiduje jednak przede wszystkim ekspansję na rynku krajowym. Na eksport trafi do 15 proc. produkcji Pozmeatu.