Robienie pizzy w domu robi się nieopłacalne, jej cena rośnie szybciej niż inflacja

skib/, Bloomberg
opublikowano: 2023-01-26 16:22

Flagowe danie włoskiej kuchni w gwałtownym tempie robi się coraz droższe, a szczególnie nieopłacalne jest robienie jej w domowym zaciszu. W ciągu roku koszt przygotowania pizzy Margerity wzrósł o 30 proc. we Włoszech - przekazał Bloomberg.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja
K.Jarczewski

Drastyczny wzrost kosztów zrobienia uwielbianego na całym świecie dania przebił nawet inflację z 2022 r. we Włoszech. Wyniosła ona 12,3 proc. i napędzały ją rosnące ceny energii i żywności. Włoski rząd bezskutecznie stara się złagodzić sytuację, na tzw. tarczę antyinflacyjną przeznaczył już 75 mld EUR.

Bloomberg opracował specjalny wskaźnik Pizza Margherita Index, który analizuje skalę rosnących kosztów życia Włochów na przykładzie wzrostu cen składników potrzebnych do przygotowania pizzy - mąki, pomidorów, mozzarelli i oliwy z oliwek. Pod uwagę jest brane również zużycie energii elektrycznej podczas pieczenia dania w domowym piekarniku. Okazało się, że w grudniu 2022 r. zrobienie własnej pizzy było droższe o 30 proc. niż rok wcześniej.

Bardziej opłacalne dla Włochów jest stołowanie się na mieście - koszt gotowej pizzy Margherity wzrósł w takim przypadku o 9,9 proc. w ciągu roku.

Oprócz energii najmocniej wzrosła cena sera mozzarelli - o prawie 27 proc. Z kolei mąka zdrożała o 22 proc. Drastyczny wzrost jest tym bardziej bolesny, że oba składniki są kluczowymi - nie tylko dla pizzy - produktami żywnościowymi spotykanymi w kuchniach Włochów.