Rynek cukru pod presją nadprodukcji

Paweł Kordala XTB DM
opublikowano: 2013-08-07 00:00

Ceny cukru trzcinowego od początku 2013 r. spadły już o ponad 20 proc. Są najniższe od ponad trzech lat.

Przecenie surowca sprzyjała przede wszystkim utrzymująca się od trzech lat nadpodaż cukru na świecie oraz spadające notowania rupii indyjskiej i reala brazylijskiego.

FOT. Wikipedia
FOT. Wikipedia
None
None

Brazylia i Indie (wraz z Tajlandią) należą do największych eksporterów cukru na świecie. Stąd też słabość ich walut amortyzowała niskie ceny surowca na rynkach światowych, co pozwalało farmerom osiągać satysfakcjonujące zyski na zbiorach trzciny cukrowej i zwiększać jej produkcję.

Ostatnie 3 lata przyniosły średnioroczny wzrost podaży cukru o ponad 6 proc., podczas gdy popyt rósł jedynie o 1,3 proc. Powolny wzrost konsumpcji surowca to zasługa stabilnego popytu ze strony Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych, Chin i Brazylii.

Jednakże ostatnie prognozy Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa z maja tego roku (prognozy dla rynku cukru publikowane są przez USDA dwa razy w roku — listopadzie i maju) zakładają stabilizację podaży i spadek nadprodukcji z 10 mln ton do około 7 mln ton w sezonie 2013/14.

Niewykluczone nawet, że ostatnie doniesienia o słabych zbiorach trzciny cukrowej w Indiach i Tajlandii doprowadzą do spadku nadpodaży surowca w tym sezonie nawet w okolice zera oraz spadku zapasów mierzonych w tygodniach konsumpcji. Ponadto poziom zapasów nie jest przesadnie wysoki — pierwsze lata nadwyżki spowodowały jedynie ich odbudowanie po kryzysie podaży.

Warto zwrócić też uwagę na pozycje inwestorów finansowych. Od dłuższego czasu omijają oni cukier szerokim łukiem — inaczej niż przez większą część minionej dekady. Dlatego w przypadku poprawy fundamentów realny jest ich powrót, co wspomagałoby zwyżki cen.