Traderzy nie mają optymistycznych informacji odnośnie produkcji oraz cen kakao. Przewidują, że drugie i mniejsze zbiory sezonu kakao na Wybrzeżu Kości Słoniowej — które zwykle zaczynają się w kwietniu — powinny wynieść łącznie około 400 tys. ton, co oznaczałoby ich zmniejszenie się o około 40 tys. ton w porównaniu z poprzednim rokiem.
Rynek uważnie śledzi perspektywy zbiorów po tym, jak słabe zbiory w Afryce Zachodniej spowodowały ogromny globalny deficyt i wywołały gwałtowny wzrost cen do rekordowego poziomu w zeszłym roku, zwiększając koszty czekolady. Podczas gdy kontrakty terminowe spadły od szczytu osiągniętego w grudniu pośród perspektyw bardziej zrównoważonego rynku w tym sezonie, kakao jest nadal historycznie drogie, a zapasy pozostają napięte.
Dzisiejsze dane mogą wpływać na kształtowanie się cen w przyszłości. Tymczasem jeszcze w lutym Międzynarodowa Organizacja Kakao informowała, że światowy rynek powinien osiągnąć w tym sezonie nadwyżkę w wysokości 142 tys. ton, ponieważ wyższe ceny przyczyniły się do zwiększenia produkcji i ograniczenia popytu. Jednak część analityków ostrzega, że w rzeczywistości możemy mieć do czynienia z niewielkim deficytem.
