Słowacy wymyślili bezbarwną kawę

Anna DruśAnna Druś
opublikowano: 2017-04-24 22:00
zaktualizowano: 2017-04-24 19:22

Choć jest 100-procentową arabiką — ma kolor wody. Bezbarwną kawę wyprodukowali Słowacy — David i Adam Nagy.

Lubimy kawę, ale nie lubimy osadu na zębach, jaki powoduje picie jej w dużych ilościach — mówili w wywiadach. Nie chcieli jednak ujawnić, jak pozbawili słynny napój koloru, informując tylko, że ich wersja jest zrobiona na bazie wody i ziaren kawy arabika, nie zawiera konserwantów, sztucznych aromatów, słodzików ani cukru. Wykorzystali nieużywany do podobnych celów proces fizyczny oraz po procesie zaparzania dodali dodatkową porcję kofeiny.

ARC

Napój nazwany CLR CFF próbowali sfinansować za pomocą serwisu crowdfundingowego. Niestety, pomysł nie przypadł do gustu szerszej publiczności i na Indiegogo zebrali jedynie 466 EUR, a potrzebowali 35 tys. Udało się jednak znaleźć inwestora i napój został wyprodukowany, zabutelkowany i wprowadzony na rynki słowacki i brytyjski w cenie 5,99 GBP za dwie 200-mililitrowe butelki.

Ci, którzy napoju próbowali, nie wyrażają entuzjazmu. „Smakuje jak mocne, schłodzone piwo” — napisał brytyjski „Evening Standard”, zaś „Metro” wyraziło się dosadniej: „Wyobraźcie sobie czystą kofeinę z kawy, którą ktoś zapomniał rozcieńczyć. Po rozcieńczeniu smakuje jednak jak woda o kawowym posmaku”.