Wzloty i spadki produkcyjne w I kw.

Michalina SzczepańskaMichalina Szczepańska
opublikowano: 2017-05-07 22:00
zaktualizowano: 2017-05-07 16:19

Branża spożywcza w liczbach

Po pierwszych trzech miesiącach na wysokim produkcyjnym plusie jest branża cukrownicza — ostro przygotowująca się do zniesienia kwot cukrowych (co nastąpi jesienią) zwiększa produkcję kolejny rok z rzędu, w efekcie pobiła dodatnią dynamikę wszystkich ważniejszych spożywczych wyrobów przemysłowych podliczaną przez Główny Urząd Statystyczny.

Tytus Żmijewski/Forum

Widać też poruszenie wśród produktów tzw. convenience, których rozkwit od lat wieszczą branżowi eksperci. Co ciekawe, widać je tylko wśród… mięsnych — dań i posiłków gotowych na bazie mięsa powstało od stycznia do marca o prawie 46 proc. więcej, a tych na bazie warzyw o ponad 15 proc. mniej niż w tym samym okresie poprzedniego roku.

Na większym plusie są jeszcze morskie ryby mrożone — ale tu branża przestrzega zawsze przed zachwytami nad statystykami, wiele zależy od dostępności i cen surowca, a w ciągu roku wyniki mocno się wahają. Warzywny odwrót widać nie tylko w gotowych daniach, ale też marynatach warzywnych. Jednocześnie rośnie produkcja warzyw mrożonych (w I kw. prawie o 16 proc.).

Oddech łapią mleczarze. Przez wiele miesięcy produkowali to, co mogło być przechowywane, czyli proszki mleczne, bo popyt na mniej trwałe produkty był niższy od tego, czego oczekiwali. Teraz zamówienia globalne z powrotem ruszyły, więc także oni przestawili się na mniej trwałe towary, m.in. twarogi i sery dojrzewające, których produkcja rośnie w tempie małych kilku procent.

49,3 proc. O tyle zwiększyła się produkcja cukru…

45,8 proc. …o tyle dań i posiłków gotowych na bazie mięsa…

20,5 proc. ...a o tyle więcej przetwórcy zamrozili ryb morskich.

15,4 proc. O tyle zmniejszyła się produkcja dań i posiłków gotowych na bazie warzyw…

12,1 proc. …o tyle marynat warzywnych…

11,3 proc. …a o tyle mlecznych proszków (mleka i śmietany w postaci stałej).