Ceny kakao wciąż rosną. Przed konsumentami i producentami czekolady ciężkie czasy

Alicja Skiba
opublikowano: 2023-12-27 15:58

Najwięksi producenci czekolady na świecie boleśnie odczuwają skutki wzrostu cen kakao, które w ostatnim czasie osiągnęły 46-letnie maksimum. Wiele wskazuje na to, że najgorsze jeszcze nie nadeszło - przekazał w środę Bloomberg.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Firmy, takie jak Hershey i Nestle, zakupują kakao z dużym wyprzedzeniem, tymczasem zapasy się kończą, a ceny pozostają wysokie.

“To najbardziej niezwykła sytuacja, jaką widziałem w swojej karierze. Nie sądzę, byśmy kiedykolwiek wcześniej obserwowali gorsze warunki dla konsumentów” - skomentował Jonathan Parkman, szef sprzedaży rolnej w Marex Group, który śledzi rynek kakao od ponad trzech dekad.

El Nino pogarsza sprawę

Ceny czekolady w USA wzrosły o 17 proc. w ciągu ostatnich dwóch lat, jak wynika z danych firmy Euromonitor International zajmującej się badaniami konsumenckimi. Przyczyną są większe koszty towarów - od kakao po cukier. Jednocześnie nie zapowiada się na rychłą poprawę, ponieważ produkcja kakao w Afryce Zachodniej - region ten odpowiada za prawie 70 proc. dostaw - jest w znacznie gorszej kondycji niż oczekiwano.

Globalny popyt nie zostanie zaspokojony przez trzeci rok z rzędu. Eksport do portów na Wybrzeżu Kości Słoniowej jest w znacznym stopniu. Sytuację pogorszy zjawisko El Nino, które wywoła niszczycielską dla upraw suszę.

“Liczba strąków pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej i Afryki jest znacznie mniejsza od oczekiwanej. Jest presja na kakao” - ocenił Luca Zaramella, dyrektor finansowy Mondelez.

Nie tylko kakao drożeje…

Wzrost kosztów wyrobów kakaowych robi się porażająco wysoki. Cena masła (stanowiącego ok. 20 proc. wagi przeciętnej tabliczki czekolady) bije w ostatnim czasie rekordy. W Europie jest bliska 9,6 tys. EUR za tonę metryczną, jak wynika z danych KnowledgeCharts, jednostki Commodities Risk Analysis. Zarówno Nestle, jak i Mondelez ostrzegają, że w przyszłym roku ponownie podniosą ceny.

Ulga na horyzoncie?

Koszty kakao zapewne pozostaną wysokie aż do nowych zbiorów w październiku 2024 r., co potencjalnie może ochłodzić rynek o prawie 20 proc. do 3,5 tys. USD za tonę, jak twierdzi Megan Fisher, badaczka z Capital Economics. Niektórzy analitycy uważają jednak, że ulga może przyjść dopiero w 2025 r., kiedy afrykańscy rolnicy zyskają wystarczająco wiele czasu, żeby reagować na wzrost cen.

Kakao z kontraktów terminowych na marzec kosztowało w środę prawie 4,3 tys. USD za tonę.