W pierwszym półroczu eksport szkockiej whisky spadł o 3 proc. do 1,7 mld GBP. To jednak poprawa w porównaniu z ubiegłym rokiem, kiedy w pierwszym półroczu spadał o 11 proc. W ujęciu ilościowym eksport spadł w pierwszym półroczu tego roku o 3 proc. do ekwiwalentu 517 mln butelek. SWA podkreśla, że na kluczowych rynkach widać sygnały poprawy.

Największym rynkiem szkockiej whisky nadal są USA. Wartość eksportu do tego kraju wynosi 327 mln USD i był on pierwszym półroczu o 0,4 proc. niższy niż rok wcześniej.
Najmocniej wśród 20 największych rynków szkockiej whisky rosły w pierwszej połowie roku Chiny (46 proc., 21,9 mln GBP) i Polska (45 proc., 20,5 mln GBP). Chiny są 18. pod względem wielkości rynkiem szkockiej whisky, a Polska 20.
- Mieliśmy dekadę wzrostu, potem w ostatnich latach był spadek eksportu, głównie z powodu spowolnienia na rynkach wschodzących, ale na horyzoncie widać już oznaki poprawy – podsumował David Frost, szef SWA.

