Definicją w taniochę. Browarnicy uzgodnili czym jest piwo

Anna DrozdAnna Drozd
opublikowano: 2017-05-12 13:03

Piwo czy napój piwopodobny? Branżowe stowarzyszenia chcą walczyć z, ich zdaniem, nieuczciwymi i niezdrowymi technikami produkcji.

- Patrząc na to jak ewoluują produkty piwne, razem ze Zwiazkiem Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie podjęliśmy inicjatywę opracowania definicji piwa - mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. - Na rynku jest coraz więcej produktów piwopodobnych. Szacujemy, że jest to nawet kilkanaście procent rynku - dodaje.

Browarnicy ustalili, że piwem będzie napój, który zawierać będzie w ekstrakcie minimum 55 proc. słodu jęczmiennego lub pszenicznego.

- W bardzo tanich piwach sprzedawanych w puszkach słód zastępowany jest np. syropem fruktozowo-glukozowym - wyjaśnia Olkowski.

Branżowe stowarzyszenia chcą, by opracowana przez nich definicja znalazła się w ustawie.

Autorzy: Anna Drozd, Paweł Sołtys