Spadek kursu akcji PKM Duda w ciągu roku z niemal 15 zł do blisko 4 zł jest wyrazem nie tylko znacznego pogorszenia koniunktury na giełdzie, ale także poważnych problemów branży mięsnej, wywołanych m.in. nadpodażą wieprzowiny w Europie i wysokim kursem złotego. W tej sytuacji inwestorzy ze zrozumieniem przyjęli kiepskie wyniki finansowe spółki w pierwszym kwartale i zysk netto najniższy od pięciu lat. Po informacjach zarządu, że firma najgorsze ma już za sobą, kurs wyszedł nad kreskę i zakończył dzień na 5,6-procentowym plusie.
Lepsze jutro
— W drugim kwartale sytuacja poprawi się niewiele. Jednak w trzecim spodziewamy się dużego wzrostu cen żywca wieprzowego od 25 nawet do 50 proc. w porównaniu z początkiem roku. Już w ostatnich 2- -3 tygodniach ceny wzrosły o 10 proc. — mówi Maciej Duda, prezes PKM Duda.
Wzrost cen żywca przekłada się na wzrost cen półtusz i mięsa. Oznacza więc dla firmy możliwość zwiększenia przychodów i marży ze sprzedaży — zwłaszcza że PKM Duda korzysta w coraz większym stopniu z własnego zaplecza surowcowego.
— Mocno inwestujemy w rozwój ferm. Dzięki temu na koniec roku udział własnego surowca w produkcji wzrośnie u nas do 25 proc., wobec 15 proc. do tej pory — mówi Maciej Duda.
Ponadto firma zwiększa moce zakładu ubojowego w Grąbkowie. Liczy na to, że zwiększenie własnego potencjału idealnie zbiegnie się w czasie z niedoborami żywca wieprzowego na rynkach polskim i europejskim, na czym chce dobrze zarobić.
Czas zakupów
Szefowie innych dużych firm mięsnych też spodziewają się wzrostu cen.
— Trudno przewidzieć, o ile wzrosną ceny żywca. Trend wzrostowy jest jednak pewny. W ostatnim czasie wielu hodowców zmniejszyło bowiem stada świń lub zrezygnowało z ich hodowli — mówi Łukasz Andraszak, prezes Zakładów Mięsnych Salus.
Dodaje, że z uwagi na trudną sytuację rynkową upadłością zagrożonych jest wiele małych i średnich firm, które szukają ratunku w konsolidacji z dużymi podmiotami. Z takiej okazji chce skorzystać m.in. PKM Duda, który kończy już negocjacje w sprawie przejęcia ze średnim producentem wędlin.
Wiktor Szczepaniak, [email protected]