Eksperci: "podatek od mięsa" za 5-10 lat

aktualizacja: 11-12-2017, 14:07

Jeśli rządy chcą poważnie zająć się problemem otyłości, cukrzycy i nowotworów, a także zmniejszyć tempo ocieplenia się globalnego klimatu, muszą skłonić ludzi do konsumowania mniejszych ilości mięsa, pisze Yahoo Finance UK powołując się na opinie ekspertów.

Organizacja Farm Animal Investment Risk and Return (Fairr) przedstawiła raport, z którego wynika, że hodowla zwierząt na mięso ma 15 proc. udziału w emisji gazów cieplarnianych. Jego autorzy przekonują, że mięso już niedługo będzie traktowanie jak tytoń, emisja spalin czy cukier, a w związku z tym zostanie obłożone podatkiem. Maria Lettini, dyrektor Fairr przewiduje, że stanie się to w perspektywie 5-10 lat.

Zobacz więcej

Mięso, Rosja Bloomberg

- Jeśli politycy chcą usunąć przyczynę ludzkich epidemii, jak otyłość, cukrzyca i nowotwory, a także pochodzących od inwentarza, jak ptasia grypa, jednocześnie zajmując się dwoma wyzwaniami zmiany klimatu i odporności na antybiotyki, wówczas przejście od wspierania do opodatkowania branży mięsnej jest nieuniknione – powiedział Jeremy Coller, założyciel Fairr i szef inwestycji w funduszu private equity Coller Capital. – Dalekowzroczni inwestorzy powinni zaplanować to z wyprzedzeniem – dodał.

Badanie przeprowadzone w ubiegłym roku przez Uniwersytet Oksfordzki wykazało, że nałożenie 40 proc. podatku na wołowinę, 20 proc. na produkty nabiałowe i 8,5 proc. na drób pozwoliłoby uratować ok. 500 tys. ludzi rocznie i istotnie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, Yahoo Finance UK

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Eksperci: "podatek od mięsa" za 5-10 lat