Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego ze Szczecina ma nowego właściciela. I szansę na szybki rozwój.
Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego Gryf ze Szczecina produkuje czekoladowe i kakaowe półfabrykaty dla przemysłu spożywczego (np. polewy, kuwertury i miazgę kakaową), ale wkrótce może się zmienić nie do poznania. Jak nieoficjalnie dowiedział się „PB” z kilku niezależnych źródeł, Gryf został właśnie kupiony przez francuską grupę Cemoi z Perpignan.
Szczegóły transakcji nie są na razie znane. Zarząd Gryfa był wczoraj niedostępny.
Jedno jest pewne: dla firmy ze Szczecina to szansa na gwałtowne przyspieszenie. Takie są wnioski z lektury danych amerykańskiej wywiadowni gospodarczej Hoover’s na temat grupy Cemoi. Jest ona czołowym francuskim producentem wyrobów czekoladowych, sprzedawanych pod marką prywatną odbiorcy. Wytwarza także ciastka, wafle, inne słodycze i półprodukty dla przemysłu spożywczego.
Eksperci podejrzewają, że jej wejście do Polski może być początkiem ekspansji w sieciach handlowych, z którymi firma współpracuje na zachodzie Europy. Jest też zwiastunem rozwoju w Szczecinie produkcji na eksport do krajów tzw. starej Unii.
— Jest bardzo prawdopodobne, że do inwestycji w Polsce francuską firmę zachęciły wielkie sieci handlowe, z którymi współpracuje w innych krajach. Trudno jednak powiedzieć, czy chodzi jej tylko o ekspansję na naszym rynku, czy też wykorzysta konkurencyjne warunki do rozwoju produkcji na eksport. Wiele wskazuje na to, że chodzi o jedno i drugie — mówi Marek Przeź-dziak, sekretarz Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.