Jak fancuska minister wywołała "aferę nutellową"

Powinniśmy przestać jeść Nutellę, jeśli naprawdę kochamy naszą planetę - taką myśl miała wygłosić w poniedziałek francuska minister ds. środowiska Ségolène Royal. We Włoszech zawrzało.

Ségolène Royal wystąpiła w wieczornym show telewizyjnym "Le Petit Journal", którego tematem w poniedziałek były tematy ekologiczne wywołane encykliką papieską. W dłuższej wypowiedzi poświęconej zmianom klimatu minister mówiła o zjawisku zanikania lasów spowodowanym rabunkową gospodarką człowieka.

"Na przykład powinniśmy przestać jeść Nutellę, bo zawiera ona olej palmowy, którego produkcja wymusza masową wycinkę drzew i wielkie zniszczenia środowiska" - powiedziała Ségolène Royal.

Jej wypowiedź natychmiast wywołała masę protestów ze strony włoskiej, w tym od włoskiego odpowiednika minister Royal - Gian Luci Galletti'ego. "Zostawcie w spokoju włoskie produkty. Dziś na kolację jem chleb z Nutellą" - napisał na Twitterze minister ds. środowiska Gian Luca Galetti.

Podziałało, bo już następnego dnia Ségolène Royal przepraszała za swoje słowa.

Koncern Ferrero odniósł się do stawianych przez francuską minister zarzutów  w swoim stanowisku przesłanym do "Pulsu Biznesu". Przytaczamy jego najistotniejszą część:

"Grupa Ferrero nie zamierza komentować wystąpienia pani Royal, uważa natomiast za niezwykle istotne przypomnienie, że:

1) Ferrero wykorzystuje w swojej produkcji około 170.000 ton oleju palmowego, podczas gdy cała światowa produkcja tego surowca sięga 60 mln ton, co oznacza, że udział Ferrero, jeśli chodzi o  oddziaływanie na łańcuch dostaw oleju palmowego, stanowi mniej niż 0,3%.

2) Wszystkie produkty Ferrero sprzedawane na całym świecie zawierają wyłącznie olej palmowy, który w 100% przypadków posiadają certyfikat pochodzenia ze zrównoważonych źródeł, zgodnie z kryteriami ustalonymi przez Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO – Okrągły Stół na rzecz Zrównoważonego Oleju Palmowego).

Odpowiedzialność firmy Ferrero wykracza poza samą certyfikację – Grupa stworzyła swoją własną Kartę oleju palmowego, wprowadzoną w 2013r., której celem jest walka z głównymi przyczynami niszczenia lasów oraz dążenie do uzyskania równowagi pomiędzy koniecznością ochrony środowiska, potrzebami lokalnych mieszkańców oraz względami w postaci korzyści ekonomicznych i opłacalności. "

 

 

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Anna Druś, The Local

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Jak fancuska minister wywołała "aferę nutellową"