KE: Przyczyną wzrostu cen żywności m.in. klimat i zwiększony popyt

PAP
opublikowano: 2008-05-05 16:22

Przyczyną wzrostu cen żywności są warunki klimatyczne, zwiększony popyt ze strony krajów rozwijających się oraz spekulacje na rynkach rolnych - uważa unijna komisarz ds. rolnictwa Mariann Fischer Boel.

W poniedziałek podczas odbywającej się w Warszawie konferencji "Rolnictwo i przemysł spożywczy 4 lata po rozszerzeniu UE", unijna komisarz powiedziała, że produkcja biopaliw nie jest przyczyną wzrostu cen żywności. Wyjaśniła, że na ten cel UE przeznacza zaledwie 2 proc. produktów rolnych.

Zdaniem Fischer Boel, Komisja Europejska nie zamierza zrezygnować z realizacji celu, czyli osiągnięcia 10-proc. udziału biopaliw w paliwach płynnych, ponieważ musi doprowadzić do 20-proc. redukcji gazów cieplarnianych w 2020 roku.(PAP)