Niemcy świętują 500 lat czystości piwa

Katarzyna ŁasicaKatarzyna Łasica
opublikowano: 2016-01-21 11:26

Niemieccy piwowarzy będą świętować w tym roku 500 rocznicę „prawa czystości”, choć jak niektórzy narzekają przepisy ograniczają ich kreatywności, informuje The local.

Tzw. “Reinheitsgebot” jeden z najstarszych na świecie przepisów prawnych chroniących żywność dopuszcza przy produkcji piwa tylko kilka składników – wodę, jęczmień i chmiel. Do listy dołączyły później również drożdże.

Katarzyna Łasica

Bawarskie Prawo Czystości zostało ogłoszone i podpisane 23 kwietnia 1516 r. w Ingolstadt przez bawarskiego księcia Wilhelma IV, obawiającego się o jakość złocistego napoju.

Dzisiaj wytwarzane piwo według tradycyjnych receptur jest dumą niemieckich browarników.

- W przeciwieństwie do naszych zagranicznych kolegów, niemieckie browary nie stosują sztucznych aromatów, enzymów czy konserwantów – powiedział w rozmowie z portalem Hans-Georg Eils, prezes Niemieckiej Federacji Browarników.