Niemcy zamykają cukrownię w Rumunii, bo w Polsce produkcja jest tańsza

aktualizacja: 16-01-2018, 09:07

Niemiecka grupa Pfeifer & Langen zdecydowała się zamknąć Zaharul Oradea, jedną z największych cukrowni w Rumunii, donosi serwis romania-insider.com.

Decyzja o zamknięciu zakładu oznacza, że pracę straci ok. 200 osób. Pfeifer & Langen nie udało się doprowadzić Zaharul Oradea do stanu, w którym cukrownia przynosiłaby zysk. Niemcy uznali, że taniej mogą produkować cukier w Polsce, twierdzi lokalny serwis Digi24.

fot. Bloomberg
Zobacz więcej

fot. Bloomberg

Z danych rumuńskiego resortu finansów wynika, że w 2016 roku Zaharul Oradea miała 78 mln EUR obrotów i 6,4 mln EUR straty.

Romania-insider.com przypomina, że przed 1989 rokiem w Rumunii działało ok. 30 cukrowni. Obecnie są tylko 4.

W polsce Pfeifer & Langen ma cukrownie w Gostyniu, Miejskiej Górce, Środzie Wielkopolskiej i Zygmuntowie.
 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, romania-insider.com

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Niemcy zamykają cukrownię w Rumunii, bo w Polsce produkcja jest tańsza