Norwegowie chcą zabrać Irlandczykom polskich rzeźników

Norweskie firmy mięsne chcą odebrać wykwalifikowanych pracowników ze wschodniej Europy, głównie Polaków, firmom mięsnym z Irlandii, które już odczuwają brak rąk do pracy, donosi serwis independent.ie.

- Nasze badania pokazują, że w Irlandii są dostępni rzeźnicy, głównie Polacy, którzy mogą być zainteresowani wstępnie sezonową pracą w Norwegii – powiedział rzecznik firmy pośrednictwa pracy Adecco. 

Zobacz więcej

Mięso, Rosja Bloomberg

Pracownicy mający przynajmniej trzyletnie doświadczenie mogą liczyć na wynagrodzenie 18-22 EUR (79,00-96,50 zł) za godzinę, czyli około dwa razy więcej niż oferują pracodawcy w Irlandii, podkreśla independent.ie.

Adecco informuje, że praca oferowana jest m.in. przez norweską firmę Nortura. 

Zagrożenie utratą wykwalifikowanych pracowników budzi obawy irlandzkich firm mięsnych. Wskazują, że choć niedawno resort przedsiębiorczości zgodził się na zatrudnienie 250 osób spoza Unii Europejskiej, to wciąż brakować będzie rąk do pracy. Branżowe stowarzyszenie wystąpiło o zgodę na zatrudnienie dodatkowych 1800 osób spoza UE. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, independent.ie

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Norwegowie chcą zabrać Irlandczykom polskich rzeźników