Czytasz dzięki

Nowozelandzki McDonald’s oferuje „nie całkiem” wegetariańskiego hamburgera

opublikowano: 06-12-2019, 09:57

McDonald’s z Nowej Zelandii przyznaje, że choć jego McVeggie nie zawiera mięsa, to może nie spełniać wymagań niektórych wegetarian, donosi The Guardian.

- Z tym sprzętem, który mamy, musimy smażyć wegetariańskiego burgera na tym samym tłuszczu co inne produkty, jak burgery do McChicken – przyznał David Howse, dyrektor generalny McDonald’s w Nowej Zelandii. – Nasz produkt jest raczej skierowany do fleksitarian niż dla wegan, czy wegetarian. Ale dla niektórych wegetarian nasz sposób przygotowywania McVeggie jest OK – dodał.

Zobacz więcej

Fot. Pixaby CC0

Nowozelandzkie Stowarzyszenie Wegetarian nazwało jednak produkt McDonald’s „straconą okazją”.

- Z reakcji na Facebooku wnioskujemy, że większość wegetarian nie będzie chciała tego jeść – powiedział Philip McKibbin, rzecznik stowarzyszenia. – Niektórzy nie będą mieli problemu, że jest to smażone na tym samym tłuszczu co mięso kurczaka, ale wielu wegetarian, którzy stosują tą dietę z troski o dobro zwierząt, może mieć z tym problem – wyjaśnił.

1646e18c-8c31-11e9-bc42-526af7764f64
Puls Biznesu po godzinach
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE
Puls Biznesu po godzinach
autor: Marcin Goralewski
Wysyłany raz w tygodniu
Marcin Goralewski
Newsletter, który pozwoli odpocząć od codziennych newsów. Sylwetki ludzi biznesu, trendy, reportaże i podcasty
ZAPISZ MNIE

Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa.

Kliknij w link w wiadomości, aby potwierdzić subskrypcję newslettera.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości w ciągu kilku minut, prosimy o sprawdzenie folderu SPAM.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś,

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy