Świński kryzys podbija inflację w Chinach

opublikowano: 23-10-2019, 07:54

Na początku przyszłego roku inflacja cen konsumenckich w Chinach może wzrosnąć do 4 proc., prognozują ekonomiści, uzasadniając swoje obawy rosnącymi cenami wieprzowiny. To poważny problem dla banku centralnego, który podejmuje działania na rzecz dalszego wspierania gospodarki.

We wrześniu 2019 r. wskaźnik cen konsumpcyjnych wzrósł o 3 proc.  w porównaniu z rokiem ubiegłym, osiągając docelowy cel inflacyjny rządu na 2019 r. Jed

Zdaniem specjalistów z Chin International Capital i Lianxun Securities, presja na wzrost cen ciągle rośnie, ponieważ liczba macior hodowlanych nadal gwałtownie maleje.

Jak twierdzą, inflacja podstawowa prawdopodobnie osiągnie poziom 4 proc. w grudniu lub styczniu 2020 r. z powodu niskiej bazy. Ostatni raz wzrost inflacji CPI na takim poziomie lub wyższym miał miejsce w 2012 r.

Według danych Shanghai JC Intelligence, firmy konsultingowej specjalizującej się w towarach rolnych, Chiny miały pod koniec zeszłego miesiąca około 19 milionów loch w porównaniu ze średnią pięcioletnią wynoszącą 34 miliony.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Tadeusz Stasiuk, Bloomberg

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu