Świński kryzys podbija inflację w Chinach

Tadeusz StasiukTadeusz Stasiuk
opublikowano: 2019-10-23 07:54

Na początku przyszłego roku inflacja cen konsumenckich w Chinach może wzrosnąć do 4 proc., prognozują ekonomiści, uzasadniając swoje obawy rosnącymi cenami wieprzowiny. To poważny problem dla banku centralnego, który podejmuje działania na rzecz dalszego wspierania gospodarki.

We wrześniu 2019 r. wskaźnik cen konsumpcyjnych wzrósł o 3 proc.  w porównaniu z rokiem ubiegłym, osiągając docelowy cel inflacyjny rządu na 2019 r. Jed

Zdaniem specjalistów z Chin International Capital i Lianxun Securities, presja na wzrost cen ciągle rośnie, ponieważ liczba macior hodowlanych nadal gwałtownie maleje.

Jak twierdzą, inflacja podstawowa prawdopodobnie osiągnie poziom 4 proc. w grudniu lub styczniu 2020 r. z powodu niskiej bazy. Ostatni raz wzrost inflacji CPI na takim poziomie lub wyższym miał miejsce w 2012 r.

Według danych Shanghai JC Intelligence, firmy konsultingowej specjalizującej się w towarach rolnych, Chiny miały pod koniec zeszłego miesiąca około 19 milionów loch w porównaniu ze średnią pięcioletnią wynoszącą 34 miliony.