Żywność w Indiach drożeje wolniej

MWIE, Bloomberg
opublikowano: 2011-01-13 11:42

Wzrost cen żywności w Indiach spowolnił po tym, jak rząd zakazał eksportu cebuli.

Pomogło również pojawienie się na rynku ziemniaków i soczewicy z nowych zbiorów. Wzrost cen żywności staje się problemem politycznym, wystawiając rząd na krytykę ze strony opozycji. Zdaniem Banku Światowego 828 mln Hindusów żyje za mniej niż 2 dolary dziennie.

- Ceny żywności stanową problem i wydaje się, że rząd stracił nad nimi kontrolę. Bank centralny podniesie stopy jeszcze w tym miesiącu – komentował Prasanna Ananthasubramaniam, główny ekonomista ICICI Securities Primary Dealership.

Na początku stycznia 12 – miesięczna stopa wzrostu indeksu mierzącego hurtowe ceny żywności nieprzetworzonej sięgała 16,9 proc. Pod koniec grudnia wynosiła jednak aż 18,32 proc. Ceny cebuli wzrosły w ciągu 12 miesięcy o 70 proc.