Cena kakao oparta o najbardziej popularny kontrakt terminowy wzrosła dzisiaj o 3,4 proc. do poziomu 12 163 USD za tonę. Taki pułap wyceny wskazuje, że tylko w tym roku ziarno podrożało niemal trzykrotnie.
Kakao drożeje na fali powszechnych obaw, że słabe zbiory w Afryce Zachodniej pogłębią deficyt na tym rynku, który już obecnie jest największy w historii. Zmusiło to przetwórców i firmy spożywczo-cukiernicze do zmniejszenia posiadanych zapasów.
CZYTAJ TAKŻE>>Trzy surowcowe hity 2024 r.
Eksperci jako potwierdzenie ponad przeciętnie niskiej podaży ziarna podają przykład Wybrzeża Kości Słoniowej. Ten afrykański kraj odpowiada za ponad 1/3 światowych dostaw kakao. Produkcja w sezonie 22024-25 ma wynieść według aktualnych szacunków jedynie 1,9 mln ton, co oznacza już spadek o 10 proc. względem rządowej prognozy z początku sezonu z października opiewającego na przedział 2,1-2,2 mln ton.
