Czy firmy działające w branży przetwórstwa żywności mogą uzyskać dofinansowanie na dostosowanie do wymogów UE?

Paweł Tynel
02-04-2004, 00:00

- Firmy z branży przetwórczej będą mogły ubiegać się o wsparcie w ramach SPO Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich. Przedsiębiorstwa mogą liczyć na dofinansowanie projektów zmierzających do poprawy standardów higienicznych, sanitarnych czy też jakościowych w produkcji żywności. Ale nie tylko. Wspierane będą również działania ukierunkowane na ochronę środowiska, poprawę warunków utrzymania zwierząt, zwiększenie konkurencyjności polskich wyrobów oraz działania szkoleniowe i doradcze.

Dofinansowanie będzie można uzyskać m.in. na budowę lub modernizację budynków zakładu, zakup lub instalację maszyn i urządzeń zapewniających jakość i bezpieczeństwo żywności, wprowadzenie systemów kontroli jakości, certyfikacji i atestacji, jak również na zakup aparatury pomiarowej i kontrolnej.

Poziom wsparcia nie może przekroczyć 50 proc. kwalifikowanych kosztów projektu. Dodatkowo wartość pomocy, jaką może uzyskać jedno przedsiębiorstwo, jest ograniczona do 20 mln zł.

Autor jest konsultantem w Dziale Doradztwa Europejskiego Ernst & Young

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Paweł Tynel

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Gospodarka / Czy firmy działające w branży przetwórstwa żywności mogą uzyskać dofinansowanie na dostosowanie do wymogów UE?