Czy lody z wina to alkohol?

AD
opublikowano: 2014-08-12 14:14

Lody z Rieslinga, Merlota czy Chardonney? Stojąca za tym wynalazkiem niewielka amerykańska wytwórnia Mercer’s Dairy sprzedaje już swój produkt w 14 krajach ale zmaga się z problemem klasyfikacji ich 5-procentowego deseru.

Winne lody od Mercer’s Dairy nie są bowiem deserem "o smaku" chardonney czy merlota, ale rzeczywiście zawierają w składzie alkohol z tych win pobrany na zasadzie ekstraktu. W ofercie wytwórnia ma 6 smaków: wiśniowy Merlot, czekoladowy Cabernet, brzoskwiniowy biały Zinfandel, Porto, malinowy Chardonnay i Riesling.

Lody z wina produkowane przez Mercer's Dairy występują w 6 smakach, budowanych na bazie lodów mlecznych lub sorbetów (FOT. Mercer's Dairy)
Lody z wina produkowane przez Mercer's Dairy występują w 6 smakach, budowanych na bazie lodów mlecznych lub sorbetów (FOT. Mercer's Dairy)
None
None

Bazą dla nich są wina, ale treścią uzupełniają je lody mleczne lub sorbetowe innych smaków.

Właśnie wynalezienie tych lodów, przy okazji regionalnego pokazu w 2005 r. uczyniło z niewielkiej rodzinnej mleczarni z tradycjami duży zakład z globalną marką, którego roczna sprzedaż jest już warta 1 mln USD. Mimo to firma nadal należy do sektora MSP, bo zatrudnia jedynie 25 osób.

Winne lody firma już eksportuje do 14 krajów, w tym do Chin, Wielkiej Brytanii, Holandii, Australii, RPA i Kenii. Przyznaje jednak, że rozwój na kolejne miejsca ograniczają lokalne normy prawne, mające nieraz kłopot z klasyfikacją lodów dla dorosłych: czy to alkohol czy jedzenie. W różnych krajach produkt może więc różnić się informacją na opakowaniu i wysokością pobieranego podatku.

Jak podaje agencja Bloomberg pobudzenie rozwoju firm z sektora MSP należy teraz do priorytetów władz stanowych w całych Stanach Zjednoczonych. Wartość eksportu z firm zatrudniających do 500 osób w coraz szybciej rośnie. Jej dynamika w 2012 r. osiągnęła poziom 32,9 proc., podczas gdy w 2005. wynosiła 29,2 proc.