We wtorek Ministerstwo Finansów poinformowało, że zerowa stawka podatku VAT na niektóre produkty spożywcze nie zostanie przedłużona po 31 marca 2024 r. Jako powód podało utrzymujący się trend spadkowy inflacji i spadek tempa wzrostu cen żywności.
"Brak przedłużenia zerowej stawki VAT na żywność nie stanowi zaskoczenia – uwzględniliśmy tę sytuację w naszym bazowym scenariuszu prognostycznym" - wskazał ekonomista Pekao.
"Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki wpływające na dynamikę cen, w tym zniesienie 0 proc. stawki VAT po pierwszym kwartale 2024 r., prognozujemy wzrost ścieżki inflacji z 2,5 proc. r/r w marcu do 3,0 proc. r/r w kwietniu. Wpływ decyzji MF na dynamikę CPI szacujemy na 0,8 p. proc." - zaznaczył.
Jak wytłumaczył, gdyby w kwietniu żywność nadal była obłożona zerową stawką VAT, to kwietniowa inflacja uplasowałaby się na poziomie 2,2 proc. r/r zamiast 3,0 proc. r/r.
Jego zdaniem przyspieszenie inflacji wskutek likwidacji zerowej stawki VAT będzie wyraźnie widoczne w inflacji miesięcznej. Roy prognozuje, że kwietniowa dynamika CPI wyniesie 1,2 proc. m/m wobec 0,4 proc. m/m w marcu – będzie to najwyższy odczyt od lutego 2023 r.
Obniżona stawka VAT na podstawowe produkty spożywcze, obowiązująca od 1 lutego 2022 r., została wprowadzona przy odczycie inflacji za styczeń 2022 r. na poziomie 9,2 proc. w ujęciu rocznym. Według wstępnych danych GUS inflacja w styczniu br. obniżyła się do 3,9 proc.
Obecnie stawką 0 proc. objęte są towary spożywcze wymienione w poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, tj. objęte przed 1 lutego 2022 r. stawką w wysokości 5 proc., a następnie w ramach tarczy antyinflacyjnej – od 1 lutego 2022 r. do 31 grudnia 2023 r. stawką 0 proc. Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się: mięso i ryby oraz przetwory z nich; mleko i produkty mleczarskie; jaja; miód naturalny; orzechy, warzywa i owoce oraz ich przetwory; tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne; zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze; określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Rozporządzenie przedłużające stosowanie do 31 marca 2024 r. obniżonych stawek VAT dla określonych towarów i usług, w tym utrzymanie zerowej stawki VAT na podstawowe produkty żywnościowe, podpisał w grudniu ub.r. ówczesny minister finansów Andrzej Kosztowniak. Szacowano wówczas, że to koszt dla budżetu ok. 2,7 mld zł.