HoReCa stoi nad przepaścią

Wiele restauracji, hoteli i obiektów gastronomicznych może nie przetrwać zimy. Rządowa tarcza niewiele im pomoże.

Przedstawiciele branży HoReCa (hotele, restauracje, gastronomia) już we wrześniu spodziewali się ograniczeń związanych z pandemią. Barometr Europejskiego Funduszu Leasingowego (EFL) dla tego sektora wyniósł zaledwie 42,6 pkt, czyli aż o 13,1 pkt mniej niż kwartał wcześniej. To najniższy wynik wśród wszystkich badanych branż. W największymstopniu wpłynęły na niego prognozy dotyczące sprzedaży. Aż połowa hotelarzy i restauratorów spodziewa się mniejszej liczby zamówień w ostatnim kwartale bieżącego roku. Do tego 40 proc. przedsiębiorców z tej branży prognozuje, że ich płynność finansowa się pogorszy. Aż 86, 3 proc. uważa, że koronawirus generalnie negatywnie wpłynie na ich sytuację, a 66 proc. twierdzi, że przyczyni się do zamykania spółek działających w tej branży.

book icon
Artykuł dostępny tylko dla naszych subskrybentów

Zyskaj wiedzę, oszczędź czas

Informacja jest na wagę złota. Piszemy tylko o biznesie Subskrypcja PB
Premium Offer
Poznaj „PB”
79 zł 5 zł / miesiąc
przez pierwsze dwa miesiące
później cena wynosi 79 zł miesięcznie
Cały artykuł mogą przeczytać tylko nasi subskrybenci. Tylko teraz dostęp w promocyjnej cenie.
WYBIERZ
Rabat 30%
Basic Offer
„PB" NA 12 MIESIĘCY
663 zł / rok
Skorzystaj z 30% rabatu
Zapłać raz i czytaj nasze treści bez ograniczeń przez cały rok. Zaoszczędzisz 285 zł.
WYBIERZ