Import wieprzowiny wzrósł w sierpniu o 76 proc. w związku z ASF

  • PAP
opublikowano: 23-09-2019, 20:32

Import wieprzowiny do Chin był w sierpniu o 76 proc. większy niż w sierpniu ubiegłego roku – wynika z poniedziałkowych danych urzędu celnego. Wzrost importu wiązany jest ze spadkiem podaży na rynku wewnętrznym na skutek afrykańskiego pomoru świń (ASF).

W sierpniu Chiny sprowadziły prawie 163 tys. ton mięsa wieprzowego, co oznacza 76-procentowy wzrost w porównaniu z tym samym miesiącem roku ubiegłego, ale spadek w porównaniu z lipcem, kiedy kupiono ponad 182 tys. ton.

Łącznie w pierwszych ośmiu miesiącach roku Chiny zaimportowały 1,16 mln ton wieprzowiny, czyli o ponad 40 proc. więcej niż w roku 2018 – wynika z poniedziałkowych danych. Według komentatorów import będzie dalej rósł.

Chiny są zarówno największym producentem, jak i konsumentem mięsa wieprzowego wśród państw świata. Od ponad roku krajowe hodowle pustoszy jednak epidemia afrykańskiego pomoru świń, która przyczyniła się do spadku pogłowia trzody chlewnej o prawie 40 proc., windując ceny ulubionego mięsa większości Chińczyków.

Choć import w sierpniu był znacznie większy niż w ubiegłym roku, odpowiadał on jedynie mniej więcej jednodniowej konsumpcji wieprzowiny w Chinach – odnotowuje hongkoński dziennik „South China Morning Post”.

Według tej gazety potrzeba zrównoważenia spadku podaży wewnętrznej jest jednym z powodów, dla których chińskie władze zdecydowały się wyłączyć wieprzowinę z ceł odwetowych nałożonych na amerykański eksport w ramach wojny handlowej. Państwowa chińska agencja prasowa Xinhua informowała niedawno, że chińskie firmy kupią „pewne ilości” wieprzowiny i innych towarów rolnych z USA, a zamówienia te będą wyłączone z taryf odwetowych.

Zapowiedź ta pomogła z kolei łagodzić napięcia pomiędzy Pekinem a Waszyngtonem przed zapowiadaną na październik kolejną rundą negocjacji handlowych wysokiego szczebla.

W sierpniu Chiny sprowadziły również więcej innych rodzajów mięs niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. Import wołowiny wyniósł prawie 131 tys. ton (wzrost o 32 proc.), a mięsa kurczaków – 67 tys. ton (wzrost o 51 proc.). Łącznie w pierwszych ośmiu miesiącach roku import tych mięs zwiększył się odpowiednio o 54 i 48 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku 2018.

fa44e31e-90f7-11e9-bc42-526af7764f64
Poza scenariuszem
Newsletter poświęcony globalnym rynkom finansowym. Strategie inwestycyjne, alternatywne scenariusze, makrospojrzenie.
ZAPISZ MNIE
Poza scenariuszem
autor: Marek Wierciszewski
Wysyłany co dwa tygodnie
Marek Wierciszewski
Newsletter poświęcony globalnym rynkom finansowym. Strategie inwestycyjne, alternatywne scenariusze, makrospojrzenie.
ZAPISZ MNIE

Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa.

Kliknij w link w wiadomości, aby potwierdzić subskrypcję newslettera.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości w ciągu kilku minut, prosimy o sprawdzenie folderu SPAM.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy