Kulinarna podróż z Moët & Chandon

DI
opublikowano: 2011-04-26 16:56

W marcu gościł w Polsce mistrz sztuki kulinarnej Pascal Tingaud, były osobisty kucharz prezydenta Francji, Valery’ego Giscarda d’Estaing.


Pascal Tingaud rozwijał umiejętności w restauracjach uhonorowanych trzema gwiazdkami Michelin. Od 1999 r. pełni rolę szefa kuchni Domu Szampańskiego Moët & Chandon. Poprowadził warsztaty dla polskich szefów kuchni: Karola Okrasy z restauracji Platter, Jacka Grochowiny z restauracji Amber Room przy Klubie Polskiej Rady Biznesu, Roberta Trzópki z Tamki 43, Pawła Oszczyka z La Rotisserie w hotelu Le Regina i Dariusza Barańskiego, szefa kuchni wrocławskiego hotelu Monopol. Warsztaty przygotowano tak, by można było spróbować wszystkich potraw i sprawdzić czy dany smak pasuje do szampanów Moët & Chandon. Szefowie kuchni popisali się takimi daniami, jak krewetki marokańskie okraszone kminem rzymskim, anyżowy sos do kaczki czy ogórek w słodko-kwaśnej marynacie podawany z miętą. Można też próbować łączyć szampana z potrawami w domu. Wystarczy znać podstawowe zależności: słodki smak wydobywa aromat szampana, gorzki – gasi.

Pascal Tingaud i Karol Okrasa ( z lewej) przygotowali krewetki z sosem grejpfrutowo-cytrynowym z domieszką kardamonu
Pascal Tingaud i Karol Okrasa ( z lewej) przygotowali krewetki z sosem grejpfrutowo-cytrynowym z domieszką kardamonu
None
None